Den vanligaste orsaken till smärta i hälen hos barn och ungdomar är apofysit, eller Severs skada. Om du eller ditt barn får ont i hälen vid idrott så rekommenderar vi er att läsa texten nedanför och se om symtomen stämmer.
Severs skada eller apofysitis calcanei drabbar oftast idrottande barn och ungdomar i åldern 9-15 år och är den vanligaste orsaken till hälsmärta hos barn. Oftast är det ungdomar som spelar fotboll, handboll, löpning och andra idrotter där hälarna utsätts för kraftiga stötar som drabbas. Vissa studier visar att upp till 25% av barn som håller på med idrotter med stor impulskraft drabbas.
Symtom
Vanligtvis klagar barnet på smärta vid hälens insida eller utsida vid hopp, snabba ruscher eller barfotaaktivitet. Smärtan upplevs som kraftigt skarpt skärande. Oftast går den över efter en liten stund, men ibland sitter den i flera timmar och även dagar. Området brukar vara ömt när man trycker eller klämmer ihop det. Det brukar inte synas något på hälen som till exempel blåmärken eller felställningar.
Orsak till Severs skada
När skelettet växer så får benen något som kallas ”tillväxtzon” Det är där som ben bildas. När vi vuxit färdigt sluts tillväxtzonen och då kan vi inte bli längre och större.Det är i denna tillväxtzon som skador kan ske. När den sker i hälbenet kallas den Severs skada.
För att skydda hälens ben så har vi vad- och fotmuskler som ska dämpa stötar, under hälen finns en fettkudde som också ger stöd och dämpning. Eftersom hälen växer är den mindre stabil hos barn än vuxna. Att tillbringa mycket tid i skor gör att vi belastar hälen mycket mer än om vi hade varit barfota dygnet runt. Nu är inte lösningen att sluta använda skor. Skor ger skydd, värme och stabilitet. På folkslag som springer mycket barfota så sätts inte hälen ner vid aktivitet, istället används fot- och vadmuskler som dämpning.
Behandling och prognos
Prognosen vid hälsmärta hos barn som beror på Severs skada är mycket god. Smärtan går oftast över på cirka 8-10 veckor. Vissa får tillbaka smärtan men när barnet blir äldre och tillväxtzonerna sluts så brukar problemet vara borta hos alla.
En viktig del av behandlingen är att fortsätta med sina vanliga aktiviteter. Skelettet stärks och utvecklas av aktivitet. För att lindra smärtan så rekommenderas tejpning eller formade skoinlägg som ger stöd åt hälen eller hälarna.
Vi på Kiropraktorkedjan kan visa dig hur du tejpar eller forma ortopediska skoinlägg.