Ergonomi

För att alla i ett företag ska må bra och kunna arbeta utan att det sliter på kroppen krävs grundläggande kunskaper i hur kroppen fungerar och vad som påverkar oss i arbetsmiljön. Överbelastningsbesvär är den vanligaste orsaken till sjukskrivning och en stor bidragande faktor till att arbetskvaliteten  brister.

Arbetsmiljöverket har i sina senaste rapporter lagt stort fokus på sambandet mellan ergonomi och kvalitet på ett företags produkter. Alla företag strävar efter ständig förbättring och det finns starkt stöd i forskningen för att ergonomiska interventioner är en avgörande faktor för att förändringar ska leda till förbättringar. 30-50% av alla kvalitetsproblem i ett företag kan, enligt arbetsmiljöverket, härledas till bristande ergonomi, oberoende om det är en produkt eller tjänst som tillhandahålls.

Olika branscher har olika utmaningar, och vi erbjuder en skräddarsydd utbildning i ergonomi just för er bransch. Vi presenterar relevant statistik och sätter den i ett perspektiv jämfört med andra branscher. Genom god pedagogik och en underhållande föreläsning får vi deltagarna att förstå hur belastningar påverkar våra kroppar och hur vi gör positiva förändringar. Temat på utbildningen: hur vill DU må efter jobbet?

Vi utför utbildningen på plats hos er, eftersom det är där utmaningarna finns. Innan utbildningen kommer vi skicka ut föreläsningsmaterial på PDF som alla kan ladda ner och använda, antingen på papper, i sin smartphone eller på sin surfplatta. Föreläsningen följer arbetsmiljöverkets riktlinjer för belastningsergonomi och efter avslutad utbildning får ni intyg om att ni genomfört en utbildning inom detta.

Belastningsergonomi är detsamma som tillämpad biomekanik, det vill säga kunskapen om hur olika krafter påverkar kroppen. Vi som föreläser är legitimerade primärvårdgivare som dagligen behandlar människor med överbelastningsproblem. Varje gång vi behandlar någons smärttillstånd är alltid slutmålet att förstå orsaken till besvären och ge verktyg för att kunna undvika dessa i framtiden.  Vi har minst fem års utbildning inom tillämpad biomekanik och erfarenhet från tusentals behandlingar varje år.

Vårt mål är att ni som deltagare ska få ta del av den senaste forskningen och få effektiva verktyg för att förhindra smärta och sjukskrivningar. Våra verktyg är gedigen kunskap och erfarenhet tillsammans med god pedagogik och didaktik. Dessutom strävar vi efter att erbjuda största möjliga tillgänglighet, från Stockholm till Göteborg, från Malmö till Haparanda. Detta kan vi på Kiropraktorkedjan erbjuda tack vare vårt stora nätverk i hela Sverige.

Hör av er till oss så berättar vi mer om hur vi anpassar utbildningen efter just din bransch!

Bikefit

Cykling är biomekanik ställd på sin spets.

Cykling går ut på att kroppen med hjälp av sina muskler och leder ska generera en så stor kraft som möjligt i pedalerna. Idag är en cykel ingenjörskonst på hög nivå. Den optimeras för låg vikt och hög kraftöverföring som ger en högre fart med så lite ansträngning som möjligt. Den svaga länken är människan. Alla människor ser olika ut, och det finns flera faktorer som avgör hur en individ interagerar med sin cykel. En del har ett ben som är något kortare än det andra, andra har en lång överkropp eller tidigare skador som kan påverka. En Bikefit säkerställer att cykeln ställs in efter just dina förutsättningar.

Hur går en bikefit till?

Vid en bikefit så möts kunden och bikefit-instruktören för att samtala om målsättningar och tidigare erfarenheter. Kanske är det ergonomin som är viktigast för kunden. Eller kanske vill denne kunna få ur de där extra watten vid högt tempo? Kanske har kunden tidigare historik av överbelastningsbesvär kopplat till cyklingen som behöver utredas och åtgärdas?

Efter intervjun så genomförs en analys av kroppen, där vi mäter grenhöjd, avstånd mellan axlar och andra relevanta mått och vinklar. Vid en bikefit så ställs cykeln först in efter kroppens mått, och sen efter kroppens funktion. Vi kontrollerar sadelhöjd, sadelposition, styrbredd, klossposition och överkroppspositionering. När allt känns perfekt så sammanfattas besöket och justeringarna dokumenteras för framtida bruk. Det ingår alltid ett återbesök för att försäkra oss om att din bikefit blir perfekt.

Bikefit hos Kiropraktorkedjan sker löpande i Nacka och en gång i månaden i Göteborg.

Utbilda dig till personlig tränare!

Kiropraktorkedjan samarbetar med Nordic Academy of Sweden, en skola som bedriver utbildningar inom träning och hälsa och som bl.a. erbjuder Sveriges mest omfattande PT – Utbildningar.

Genom dem kan vi erbjuda föreläsningar, workshops och temadagar för träningsgrupper. Nordic Academy of Sweden är också officiell partner med Nordic Wellness, där vi har flera kliniker.